Bosgroep Vlaams-Brabant vzw
0683.509.015 / RPR Leuven
Post
Provincieplein 1
3010 Leuven
Zetel
Diestsevest 54, bus 101
3000 Leuven
Steeds meer mensen kopen een bos of leggen er één aan. Ook bedrijven doen mee met de trend.
Fien Tondeleir van HLN ging praten met enkele kersverse boseigenaars en klopte ook aan bij Dries Moerloose van de Bosgroepen om meer te weten te komen over onze werking.
De overvloedige regenval van midden juli 2021 heeft ook boseigenaars getroffen. In sommige gemeenten hebben bossen dagen onder water gestaan, met ernstige schade aan de bosbestanden tot gevolg.
Indien u als bosbeheerder schade hebt geleden, kunt u dat als schadelijder melden aan het Vlaams Rampenfonds. U kunt de schade melden tot 60 dagen na de regenval, te rekenen vanaf 15 juli, en doet dat dus best een van de komende dagen!
Hier vindt u onze nieuwsflits hierover: https://mailchi.mp/ceeb804e5831/nieuwsflits-waterschade
Onze nieuwe werking zorgde voor een drukke agenda op de algemene vergadering van 19 juni jl. Dat het opnieuw een digitaal gebeuren werd, kon een vijftigtal geïnteresseerde deelnemers niet afschrikken.
Omdat bij onze eerste algemene vergadering van het jaar het aanwezigheidsquorum van 2/3de van de leden niet gehaald werd, moet een tweede vergadering georganiseerd worden om geldig over de statutenwijziging te discuteren en beslissen.
Deze is gepland op donderdag 26 augustus, om 20u. U krijgt hiervoor nog een uitnodiging waarmee u kunt inschrijven.
Hier vindt u alvast het ontwerp van statutenwijziging: Ontwerp Statutenwijziging 2021 #3.
Vragen en opmerkingen kunt u sturen naar info@bosgroepvlaamsbrabant.be
In een bos heerst een stabiel microklimaat: de bomen bedekken de bodem met strooisel, temperen extreme warmte en zorgen met hun bladerdek voor een hogere luchtvochtigheid. Veel planten houden van die stabiliteit. Andere bosplanten profiteren net van de zeldzame verstoringen en floreren op kapvlaktes, in stormgaten of aan bosranden. Planten in het bos, een kleine inleiding.
Leg alvast zaterdag 19 juni (18u) vast voor onze algemene vergadering. We houden het ook dit jaar bij een digitale aanpak. Vergeet niet in te schrijven als u actief wilt deelnemen!
Een van de belangrijkste onderwerpen wordt onze statutenwijziging:
Het nieuws is al even bekend, maar toch nog even melden dat een prachtige steeneik in Spanje gekozen werd tot boom van het jaar. Runner up was een ook duizendjarige plataan in Italië. Derde werd een jonkie uit Dagestan (een Westerse plataan van 284 jaar).
U kunt als lid via onze site grond, bos, gereedschap, diensten, noem maar op aanbieden of zoeken. Op onze zoekertjespagina kunt u uw bericht ingeven. Wij kijken even na of dit een band heeft met bosbeheer en plaatsen het dan. Dit alles volledig gratis, maar uiteraard ook zonder enige verantwoordelijkheid op te nemen voor enig akkoord, het tot stand komen ervan of voor de informatie die gepubliceerd wordt (zie de spelregels bij dit bericht).
Wilt u grond aankopen, bebossen, herbebossen, een natuurbeheerplan laten uitwerken of andere projecten realiseren? Onze Koepelorganisatie publiceert een actueel overzicht van alle beschikbare subsidieregelingen. Er is een apart overzicht gemaakt voor overheden.
De ‘Vierstammige Overlever’ uit Ieper won in 2020 de nationale prijs van ‘Belgische Boom van het Jaar’ met zijn merkwaardige geschiedenis en locatie. Deze impressionante kastanjeboom maakt nu ook kans om ‘European Tree of the Year’ te worden. De publieke stemronde opende op maandag 1 februari 2021.
Bron: tijdschrift Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij september-oktober 2018
Begin september was in het Schiplakenbos een harvester aan het werk. Een harvester in werking zien is best wel spectaculair.