Wil je als boseigenaar zelf regelmatig de handen uit de mouwen steken in je bos?Heb je specifieke vragen over bosbeheer en alles wat daarbij komt kijken?
Dan ben je hier aan het goede adres! Elk jaar biedt de Bosgroep Vlaams-Brabant een aantal opleidingen op maat van onze leden.
Bekijk ons aanbod opleidingen & excursies voor 2024 hieronder en schrijf je alvast in!
Opleiding gebruik van bosmaaier en handgereedschap
dinsdag 2 juli in Rotselaar
Tijdens deze opleiding ga je aan de slag met de
bosmaaier. Je leert veilig en ergonomisch te werken, en hoe een bosmaaier te
onderhouden. Naast de bosmaaier worden ook handgereedschappen
toegelicht. We bekijken tips en tricks om ruigtekruiden en bramen in een jonge
aanplant te verwijderen.
In de voormiddag krijg je theoretische toelichting
en voer je zelf onderhoud uit, in de namiddag ga je zelf aan de slag in een
jonge aanplant.
Hoe krijg je deze aanplantingen goed van de grond? Wat zijn factoren die de aanplant kunnen hinderen? Hoe ga je om met concurrentie met bramen, ruigtekruiden en opslag van andere bomen of struiken? Deze opleiding legt de focus op de verzorging van jonge aanplantingen in de vijf jaar na aanplant en opvolging in de daaropvolgende jaren, tot het moment van de eerste dunning.
De populier is een opvallende aanwezige in onze Vlaamse bossen. Het is een snelgroeiende en dus interessante economische soort, én biedt heel wat ecologische troeven. Tijdens deze excursie, in de wijde regio rond Zoutleeuw, bekijken we de verschillende aspecten van populier in boscontext. Zowel de aanplant en snoei van populieren, als het aanbrengen van een gevarieerde structuur in een populierenbos komen aan bod.
De kettingzaag is een zeer praktisch en quasi onmisbaar werktuig in het bos. Voor een goed resultaat en een veilig gebruik, is het belangrijk om je kettingzaag goed te onderhouden.
In deze hands-on workshop breng je als deelnemer je eigen kettingzaag mee. Naast een theoretische uitleg en demo over het onderhoud van de kettingzaag, ga je zelf aan de slag om je kettingzaag helemaal op orde te zetten.
Met het kiezen van potentiële toekomstbomen (opties) kan je best vroeg beginnen. Wat maakt een boom een potentiële toekomstboom, en hoe geef je deze optimale groeikansen?
We bespreken wanneer je best start met een eerste dunning en hoe je toekomstbomen kan verzorgen met het oog op kwaliteitshoutproductie.
We gaan actief aan de slag om een bos te sturen naar een gevarieerd, klimaatweerbaar en stabiel bos met bomen die op langere termijn hout van goede kwaliteit kunnen leveren.